eu imi cresc iepurii intro incapere mare unde e ciment pe jos sa nu poata sa sape si tin baloti suspendati deasupra pamantului pentru a nu fi murdarita iar ei au custi pe jos si gasesc in fiecare saptamana cate 7 pui noi pentru ca iepuroaicele se inmultesc repede
multumesc pentru interesul aratat!
Ca sa vedeti cum am creat-o trebuie mai intai sa va trimit primele 3 articole stiintifice, din pacate le-am scris in engleza. Partial, este descrisa si in cartea recenta a profesorului Bud, care coopereaza cu noi in acest demers. Pana in prezent, cartea profesorului Bud este singura publicatie care trateaza in limba romana acest aspect (grosier, deoarece efectivul numara sub 100 exemplare, dar care sunt foarte uniforme si pot duce la inzecirea efectivului foarte rapid). Odata multiplicat efectivul, putem face statistici de productivitate si nu doar o caracterizare genetica.
Daca doriti cartea, adresa de contact a profesorului este: ioanbud2000@yahoo.com
Articolele in engleza vi le pot trimite prin mail, gratuit, contin tot ce apare si in carte.
Maine participam la prima competitie cunicula cu aceasta rasa!
Am lucrat la ea din 2008 pana in 2011 si mai avem de lucru la ea, zic eu.
Demersurile de omologare incep in 2011-2012 si USAMV IASI A DEMARAT UN PROIECT DE CERCETARE PE ACEST SUBIECT.
Oricum, toti cei care au iepuri romanesti, heterogeni, California sau Urias Alb sunt invitatii nostri sa ne fie parteneri (fara obligatii pecuniare si nici pretentii pecuniare) si sa faca parte din colectivul de omologare a rasei (pentru a ramane in istoria cuniculturii romanesti).
Ar fi prima rasa romaneasca omologata! Omologarea sa face la ANARZ dupa un proces laborios, tehnologic si stiintific (documentatie, control, certificare).
Obligatiile crescatorilor implicati in acest proces ar fi sa recurgeti la adsorbtie prin 3 retroincrusisari cu masculi Uriasi Transilvaneni, dupa care ar trebui sa ne informati constant despre numarul de capete detinut. Cu cat mai mare cu atat mai multe sanse pt omologare.
Avem nevoie de multi crescatori care practica cunicultura pentru subzistenta si care nu ar fi afectati de aparitia unor corcituri in primele doua incrusisari dinaintea adsorbtiei totale.
Corciturile nu vor putea fi valorificate ca reproducatori ci mai degraba ca animale de sacrificat pentru consum propriu.
Cu californienii situatia este mult mai simpla:
practic, nu va corciti lotul deloc:
dupa prima monta a femelelor dv cu urias de Transilvania veti obtine doar californieni usor mai mari: 4,5-5 kg, care cu putina dieta nu ies din standard semnificativ,
iar aceasta generatie de californieni mari, daca ii mai montati odata cu UT ajungeti la 5,5-6,0. Desigur, acestia nu mai sunt californieni.
Si ca sa fie rasa curata 100%, atunci cand va fi nevoie va mai dau cate un mascul la schimb (cu un drum schimbati si sangele). Practic, faceti trecerea treptat de la standardul de californian la standardul de Urias de transilvanmia, fara sa obtineti rebuturi. spre exemplu, eu am obtinut sute de rebuturi in acest laborios proces, si nu am putut sa-i vand, decat sa-i tai sau sa-i vand pt taiat.
Acum, ca rasa exista, este mult mai usor pt oricine sa obtina aceasta rasa in cel mai scurt timp.
Iar odata obtinuta ati castiga competitiile locale prin exclusivitatea detinerii rasei in judetul dv. ati avea ani de zile doar campioni !!!
Azi intocmesc criteriile de arbitraj in compertitii.
acest mesaj a fost trimis si d-lui Balan,
care cred ca de la dv are contactul meu.
gresesc?
multumim pt interes,
stima,
valentin
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.